Menu
Denne side indeholder annoncer, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Få 5 tips til at undgå it-kriminelle, når du shopper online på Black Friday

Black Friday er en af årets største online handelsdage, hvilket it-kriminelle og hackere forsøger at udnytte på bedste vis. Læs disse 5 tips, så du kan være på forkant med risikoen og undgå at blive snydt af skrupelløse svindlere.

Købe-iveren er stor på Black Friday, og ofte bliver vi meget opslugt af alle de gode tilbud. Derfor er der risiko for, at vi ikke bruger vores sunde fornuft, inden vi udleverer oplysninger til vildt fremmede mennesker.

På Black Friday har it-kriminelle og hackere kronede dage

Desværre er der hvert år godtroende forbrugere, der falder i svindlernes fælder og bliver franarret både penge og personlige oplysninger.

Som forbruger skal du altid være opmærksom, når du handler på nettet. På Black Friday er der dog grund til at være ekstra mistænksom. Mange mennesker bliver hurtigt forblændet af de mange gode tilbud, og shopper løs uden at have hovedet med. Som nævnt kan du undgå mange problemer ved sund fornuft og almindelig omtanke.

5 tips, du skal læse, inden du går Black Friday shop amok

Du skal generelt aldrig klikke på tilbud i mails, som du ikke stoler 100 % på. Du modtager sikkert allerede en masse spammails, og mange indeholder tilbud om meget billige varer eller gratis produkter.

De fleste kan godt regne ud, at det ikke er muligt at købe en iPhone for 5 kroner – heller ikke Black Friday. Alligevel er der hvert år en del forbrugere, der falder for fristelsen og klikker alligevel.

Falske hjemmesider og webshops er et stigende problem på nettet. Selvom de ansvarlige myndigheder lukker hjemmesideadresser på stribe, bliver der ved at poppe nye op.

Svindlerne ved nemlig godt, at der er mange penge at hente på godtroende forbrugere. De ved, at du søger på nettet efter Black Friday tilbud, og det er en simpel sag at oprette en falsk hjemmeside. Det kan f.eks. være en side om billige iPhones med et link til en fupside. Hvis du er i tvivl, om et link til en webshop er ægte, så undlad at klikke på linket. Gå i stedet direkte til webshoppen i en ny fane, og tjek, om tilbuddet er ægte.

Mange af de udenlandske svindlere er heldigvis ikke særlig gode til dansk. De bruger ofte en oversættelse fra Google Oversæt, og det er ret let at gennemskue at teksten er maskinoversat.

Hvis du kommer ind på sådan en webshop, så luk fanen ned, og hold dig langt væk fra siden i fremtiden.

En hjemmesides adresse – eller URL som det hedder – fortæller dig meget om shoppens troværdighed. Hvis du går ind på dansk webshop, vil den som hovedregel altid ende på .dk. Der er dog tilfælde der fraviger denne regel, som f.eks. større udenlandske webshops med undersider på andre sprog. BON’A PARTE er et eksempel på denne undtagelse, da deres URL ser således ud ”Bonaparteshop.com/da-dk”.

Hvis du handler på danske webshops, er e-mærket en garanti for shoppens ægthed og indikerer, at den løbende bliver kontrolleret. E-mærket er ligeledes din garant for, at du kan få hjælp, hvis der opstår uenighed mellem dig som kunde og webshoppen.

Hvad kan der ske, hvis jeg har klikket på et falsk link?

Der er forskellige risici forbundet ved at klikke på falske links. Konsekvensen afhænger helt af hvad den it-kriminelle eller hackeren vil opnå med sit forehavende.

De mere uskyldige links sender dig til en anden shop, end den du havde forventet at lande på. I disse tilfælde kan du bare lukke fanen og hoppe til siden med den rigtige webshop.

I andre tilfælde kan en hacker forsøge at installere programmer på din computer, som kan aflæse dine adgangskoder og personlige oplysninger.

Husk derfor altid at installere et anerkendt antivirusprogram på din computer, inden du går på nettet med den.

Indhold udarbejdet sammen med PerB Cars.

På jagt efter vilde SINGLES DAY tilbud?

Vores oversigt over Singles Day er helt sikkert noget for DIG. Her får du en super simpel oversigt over alle de bedste danske butikker der holder Singles Day!

Gå til oversigten!